zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 1 grudnia 2010

Bożonarodzeniowe pierniczki na choinkę

Przygotowanie pierniczków nie jest trudne. Dobrze jednak zaplanować to sobie odpowiednio wcześniej, bo żeby wydobyć pełnię ich smaku potrzeba przynajmniej tygodnia.

Składniki na pierniczki:
1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki                                                                                                                                                    
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao (pierniczki mają ciemniejszy kolor)

Jeżeli w dziurkach pierniczków chcielibyśmy mieć imitację „szybki” potrzebne będą także landrynki.

Na lukier:
jedno białko
1 pełna szklanka cukru pudru
Ewentualnie barwniki spożywcze

Wykonanie lukru:
Białko roztrzepać mikserem z taką ilością cukru pudru (dodawać partiami), żeby tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych.

Zamiast lukru do ozdabiania pierniczków można używać pisaków spożywczych, perełek cukrowych, koralików, posypek… wedle fantazji. Ale jednak najpiękniej wyglądają z białą polewą lukrową.

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.

Wykonanie szybek:
W pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki .

W pierniczku można też wyciąć otworek na wstążkę.

Pieczenie pierniczków:
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.

Żeby pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza (po ok. tygodniu). Przechowywać w dość szczelnym pojemniku (np. puszka na ciastka – taka jak z angielskich bajek).

Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz