zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 6 grudnia 2010

chleb resztkowy mieszany

Ten chlebek powstał w reakcji na potrzebę chwili: zostało mi 200 g zaczynu żytniego i żal było wyrzucić.
Poza tym miałam w torebkach końcówki różnych mąk, które tu pasowały jak w sam raz.
Przepis na ten chleb wymyśliłam sama, a nazwa nawiązuje do procesu powstawania (z resztek).

składniki:
200 g zaczynu (nie zakwasu!!!) żytniego
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 g mąki przennej (typ 650)
300-350 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Z wszystkich składników wyrobić gładkie, trochę kleiste ciasto. Waży ono ok 1100 g. Podzielić go zatem na dwie części i uformować bochenki wielkości mniej więcej małej keksówki.
Dwie alumioniowe foremki o wymiarach 10x23 cm wysmarować dokładnie olejem, wysypać mąką i ułożyć w nich bochenki dociskając tak by utworzyły w miarę równe prostokąty.
Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy wysokości foremki. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz