zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 8 grudnia 2010

kurczak po żydowsku

Mówisz - "cynamon". Myślisz - "szarlotka".
Przełamując ten stereotyp proponuję dziś kurczaka po żydowsku z cynamonem właśnie.
Potrawa zasługuje na uwagę ze względu na łatwość jej przygotowania i niebagatelny aromat, który z powodzeniem wprowadza w Bożonarodzeniowe klimaty.

składniki:
2 filety z kurczaka
2 jajka (do panierowania)
3 łyżki mąki
olej do smażenia

składniki marynaty:
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 niepełna łyżeczka soli lub przyprawy typu warzywko

przygotowanie:
Suche składniki marynaty dokładnie wymieszać i zalać olejem. Rozprowadzić aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka umyć i pokroić ukośnie w plastry grubości ok 1,5 cm. Wrzucić do marynaty i dokładnie wymieszać. Kurczak może, ale nie musi stać w marynacie godzinę lub dłużej. Przygotowany niemal natychmiast jest równie smaczny. Można przygotować go też dzień wcześniej.
Zamarynowane mięso dokładnie obtoczyć w mące. Przygotować patelnię z rozgrzanym olejem. Panierować mięso w jajku i kłaść bezpośrednio na patelnię.
Smażyć ok 3 min z obu stron.
Tak przyrządzony kurczak ma złotą chrupiącą kołderkę z cynamonowym, rozgrzewajacym wnętrzem.

Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz