zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 7 grudnia 2010

pizza na cienkim cieście drożdżowym

Pizza jest jednym z najbardziej lubianych przez domowników dań. Łatwo ją zrobić w domu. Smakuje wyśmienicie i swoim zapachem zwabia często także sąsiadów.
Własnoręczne przygotowanie pizzy ma, poza oczywistą satysfakcją, i tę zaletę, że pozwala zaoszczędzić mnóstwo zbędnych kalorii. Bowiem pizza pieczona w domu, na papierze do pieczenia, nie jest namoczona w oleju, jak to ma miejsce w większości pizzerii sieciowych. Nie jest również zalana "sosem" majonezowym.

Ciasto:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
14 g drożdży w proszku – 2 opakowania (lub 50 gr zwykłych)
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
1 karton pomidorów 0,5 l (przecier)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka warzywka/jarzynki
1 łyżeczka cukru
Oregano, bazylia, czosnek, pieprz

Dodatki:
W zasadzie dowolne. Te najbardziej klasyczne to: szynka, salami, boczek, groszek, kukurydza, pieczarki, czerwona fasola, suszone pomidory, ananas, brzoskwinia, ser pleśniowy, oliwki, tuńczyk, szpinak i naturalnie żółte sery w dowolnej kombinacji.
Generalnie zasadą jest, że powyżej 5 dodatków nie można rozróżnić już smaku pizzy, wiec nie należy przesadzać. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie by zrobić pizzę w dwóch smakach – po jednym na każdą połowę.

Duże plastry wędliny dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki. Pozwoli to na łatwiejsze cięcie pizzy radełkiem już po upieczeniu i znacznie usprawni jedzenie w przypadku spożywania potrawy rękoma.

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w 120 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 6 łyżek mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i workiem foliowym i odstawiam na 1-1 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na papierze do pieczenia, zawijam brzegi. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, około 250.
Pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, układam resztę składników, na wierzch kołderka startego sera.
Piekę w temperaturze 250 stopni przez 10-15 minut na papierze

Zwykle na dużą pizzę idzie ok. 200 g ciasta. Na małą 100 g, na średnią 150 g.
Ciasto z powodzeniem można mrozić  w formie kulki zamkniętej w woreczku śniadaniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz