zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 29 grudnia 2010

placki ziemniaczane prawie po Żydowsku

W oryginalnej wersji przepisu ze względu na kaszrut niemożliwe jest zastosowanie do tych placków kiełbasy wieprzowej. Żydzi używają kiełbasek z baraniny. Myślę że mogłaby to być także kiełbasa drobiowa.
Ja w swoim przepisie na placki użyłam kiełbasy wiejskiej wieprzowej. Nie upieram się jednak, że musi być ta i żadna inna.

Składniki:
60 dag ziemniaków
1 jajo
15 dag kiełbasy
4 łyżki mąki
Sól pieprz – do smaku
½ łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, można również w malakserze. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do utartych ziemniaków dodać jajo, mąkę oraz przyprawy. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji o gęstości śmietany. Dodać pokrojoną kiełbasę i raz jeszcze zamieszać.
Na rozgrzany na patelni olej wykładać łyżką porcje masy tak aby utworzyła ona placki grubości ok. 0,5 cm. Smażyć po ok. 4 minuty na każdej ze stron.

Rada:
Do placków najlepiej wybrać ziemniaki zwarte, bardziej mączne, z niewielką zawartością wody. Jeśli jednak nie uda się wam takich dostać, to nic się nie stanie. Wystarczy dodać 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej.

Placki można podawać ze śmietaną, sosem (np. pietruszkowym) lub po prostu same. Smakują zawsze J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz