zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 21 grudnia 2010

podrabiane mielone

Opróżniając szuflady zamrażarki przed Świętami wygrzebałam sporo niewielkich porcji mrożonego mięsa różnego rodzaju. Zaplątało się tam również 15 dkg drobiowej wątróbki.
Niewiele myśląc ukręciłam podrabiane mielone. Kotleciki są chrupiące, z delikatną nutą wątróbkową. W sam raz na codzienny obiad, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:
30 dkg mięsa wieprzowego
15 dkg mięsa drobiowego
15 dkg wątróbki drobiowej
2 nieduże cebule
Łyżeczka czosnku granulowanego
1 jajko
¾ szklanki bułki tartej
¾ szkl mleka
Warzywko, pieprz, czerwona mielona papryka – do smaku
Kilka łyżek bułki tartej z otrębami (w proporcji 1:1) do panierowania

Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mięsa przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i również zemleć. Bułkę tartą zalać mlekiem (powinna wchłonąć całe). Do masy mięsnej dodać namoczoną bułkę, jajko oraz wszystkie przyprawy. Wyrobić łyżką lub ręką na gładką masę. Formować mokrymi dłońmi owalne kotleciki. Obtoczyć w bułce z otrębami. Smażyć na gorącym tłuszczu po ok. 2 -3 minuty z obu stron.


2 komentarze:

  1. Czy można oczekiwać zaprosin na te mielone wykonane przez Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe, moje mielone jada głównie mój mąż, ale kto wie... muszę go spytać

    OdpowiedzUsuń