zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 20 grudnia 2010

sernik chałwowy

Sernik dla wszystkich miłośników chałwy. Jest to nieco ekstrawagancka wersja sernika, która zaskakuje wnętrzem dając złudzenie niepozornego wyglądu zewnętrznego.
Mimo, że na sernik i polewę zużyłam 0,5 kg chałwy zaskoczyło mnie, że sernik wcale nie jest zbyt słodki. Sernik nie jest bardzo wysoki, ale jest dość ciężki. Ma zwartą strukturę, idealnie się kroi i niebiańsko smakuje.

Składniki na spód:
•200 g ciastek zbożowych (LU, Krakuski lub inne)
•40 g roztopionego masła
Ciastka rozdrobnić malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Powstanie rodzaj luźnej kruszonki.

Formę tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę z pokruszonych ciastek i lekko ucisnąć dłonią

Składniki na masę serową:
•80 dag sera twarogowego (może być gotowy mielony z kubełka)
•3/4 szklanki cukru pudru (ok. 150 g)
•4 jajka
•125 ml śmietany kremówki
•2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
•300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub kakaowej – wygląda efektowniej) pokruszonej na grubsze kawałki
•2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ok. 10 ml)

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem. Jaja dodawać pojedynczo cały czas ucierając masę (można maszynowo). Następnie dodawać pozostałe składniki i ucierać tylko do połączenia składników. Gdy masa jest gładka wsypać pokruszoną chałwę. Wymieszać delikatnie szpatułką (ręcznie!)
Masę serową wylewamy na spód, wyrównujemy szpatułką
Na najniższej półce w piekarniku postawić metalową miseczkę z wodą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wytworzenie pary spowoduje, że sernik będzie dzięki temu wilgotny. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć i wystudzić do końca. Kiedy sernik będzie zimy polać polewą z pozostałej chałwy i śmietanki.

Polewa chałwowa:
•200 g chałwy
•125 ml śmietany kremówki
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy ( można zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Kiedy zacznie delikatnie się ścinać wylać na wystudzony sernik.  Polewę z jasnej (np. waniliowej) chałwy można delikatnie oprószyć kakao rozpuszczalnym. Całość wstawić na noc do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz