zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 17 grudnia 2010

sos cytrynowy

Sos cytrynowy jest tradycyjnym, aczkolwiek stosunkowo lekkim sosem. Idealnie komponuje się z potrawami rybnymi. Będzie jednak również doskonałym uwieńczeniem potraw jarzynowych lub drobiowych.

Składniki :
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
1 szklanka wrzątku
½ kostki bulionowej
sok z 1 cytryny
2 pełne łyżki cukru
1 żółtko
½ szklanki słodkiej śmietanki
otarta na tarce (małe oczka) skórka z cytryny

wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku .Wlać wrzątek i dodać kostkę bulionową. Przez siteczko wcisnąć sok z cytryny. Dodać cukier. Całość zamieszać podgrzewając na małym ogniu.
Do śmietanki wbić żółtko i wsypać mąkę. Roztrzepać do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość wlać do gorącego sosu cały czas mieszając.
Sos zgęstnieje w ciągu 2 minut. Powinien być idealnie gładki, bez grudek. Jeśli tak nie jest, to przetrzeć go przez sitko. Posypać skórką cytrynową i delikatnie zamieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz