zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 30 listopada 2010

zeberkowy torcik serowo-kajmakowy

Składniki na tortownicę 24 cm

Składniki na kruchy spód:
150 g mąki (dałam krupczatkę)
5 łyżek cukru pudru
100 g zimnego masła
2 żółtka
Składniki ciasta na kruchy spód posiekać i zagnieść, włożyć do miseczki i do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno tortownicy. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC. Podpieczony spód przestudzić.

Składniki na masę serową:
750 g tłustego twarogu  sernikowego
250 g sera śmietankowego mascarpone
½ szklanki cukru
6 jaj
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
160 ml mleka
50 g roztopionego masła
puszka masy kajmakowej
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
Dodatkowo:
2-3 kartki z gazety typu Wyborcza (w oryginalnym przepisie było o Trybunie Ludu – ale dziś ciężko byłoby ją chyba dostać – hehehe)

Kartki z gazety są potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Kolorowe czasopisma się nie nadają! Muszą to być zwykle, codzienne, miękkie gazety. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250ºC i nie przywiera do ścianek tortownicy. W ostateczności sprawdzają się reklamy Media Markt.
Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia rolę kąpieli wodnej.

Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski lub zlewu napełnionego zimną wodą. Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały. I moczyć.

Przygotowanie masy serowej
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić a następnie dodać do nich sery, mleko, masę kajmakową (z puszki można odłożyć łyżkę lub dwie na polewę), roztopione masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ja mieszałam mieszadłem do ubijania piany, masa była dzięki temu taka napuszona. Jeśli ser jest rzadki, można zmniejszyć ilość mleka.
Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, do drugiej rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru. Ubitą pianę dodać po połowie do obu mas, delikatnie wymieszać.
Boki tortownicy od wewnątrz wysmarować masłem.  Aby uzyskać efekt "zebry" masę wykładać na środek tortownicy naprzemiennie po 3 łyżki jasnej i ciemnej masy. I to wszystko! Paski zrobiły się same:-) Na koniec, po nałożeniu wszystkich warstw, można dla ozdoby przeciągnąć promieniście patyczkiem od środka ciasta ku brzegom, by uzyskać efekt pajęczynki.

Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 250ºC. Boki tortownicy (z zewnątrz!) obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie. Piekarnik wystudzić do 160ºC. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Czasem godzinę i 10 minut. Trzeba sprawdzać patyczkiem.

Polewa
Po upieczeniu sernik można polać polewą z masy kajmakowej. Około 2 łyżki masy pozostałej z puszki, którą dodajemy do sernika należy ogrzać w gorącej wodzie i polać nią jeszcze bardzo ciepły sernik.

Sernik wystudzić, a potem włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kiedy wystygnie - już na drugi dzień można „porysować" go topioną gorzką czekoladą.

Smacznego J