zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 13 stycznia 2011

gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to moja odpowiedź na Fixy Knorra kosztujące ok 4 zł za opakowanie, a zawierające ok 75% bułki tartej.

Składniki:
·         30 dkg mięsa wieprzowego
·         20 dkg mięsa wołowego
·         20 dkg dobrej kiełbasy (typu podwawelska(
·         50 dkg kapusty
·         2 torebki ryżu (ja używam pełnoziarnistego)
·         mały przecier pomidorowy
·         3 łyżki oleju
Składniki fixu:
·         110 gram bułki tartej
·         Duża łyżka suszonej cebuli (pewnie świeża posiekana też by się sprawdziła)
·         Duża łyżka czerwonej słodkiej mielonej papryki
·         Duża łyżka majeranku
·         Pół łyżeczki mielonego pieprzu
·         Pół łyżeczki granulowanego czosnku
·         1 płaska łyżka przyprawy typu warzywko

Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować i posiekać na drobniutkie kawałeczki (im drobniej tym lepiej), ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Oba rodzaje mięsa i kiełbasę obraną ze skóry zmielić w maszynce.
Wymieszać ze sobą w miseczce wszystkie składniki fixu.
Wymieszać posiekaną kapustę z masą mięsną,ryżem,  olejem i fixem , wyrobić na gładką masę i formować owalne gołąbki. Obsmażyć je z obu stron w głębokiej patelni.
Kiedy będą już przyrumienione zalać gorącą wodą (ok. 400 ml), dodać przecier pomidorowy i 1 łyżkę przyprawy typu warzywko. Delikatnie wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
Podawać polane sosem.

Smacznego J

Uwagi:
ta ilość wystarcza na 24 gołąbki. Jak dla mnie są to 2 obiady dla 4 osób. Połowę można zamrozić  na deseczce jeszcze przed smażeniem i duszeniem w sosie na następny raz. Potem wystarczy rozmrozić, zalać wodą, dodać przecier i warzywko, udusić i gotowe J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz