zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 19 stycznia 2011

kurczak miodowy

Składniki:
  • 4 porcje kurczaka (np 4 udka)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • po 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i granulowanego czosnku

Wykonanie
Z przypraw, oliwy i miodu zabełtać marynatę. Umyte porcje kurczaka obturlać w marynacie na wszystkie strony i wsadzić całość do lodówki na 2 godziny (można i na całą noc). Kurczaka delikatnie oprószyć solą, przełożyć do rękawa do pieczenia, piec w piekarniku ok godziny w temperaturze 200-220 stopni. Podawać z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz