zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 18 stycznia 2011

placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:
Śmietana 12% tłuszczu6 g (niecała łyżka)
Pieczarka uprawna. świeża110 g (2 duże)
Oliwa z oliwek6 g (niecała łyżka)
Mąka pszenna. typ 5005 g (niecała łyżka)
Cebula10 g (2 plasterki)
Jaja kurze całe60 g (1 szt.)
Ziemniaki zwykłe100 g (1 średni)
Pietruszka. liście2 g (1 łyżeczka)
Czosnek3 g (? ząbka)



 Przygotowanie
Umyć ziemniaki. Drobno pokroić cebulę i czosnek. Opłukać, posiekać pietruszkę (może być też suszona lub ewentualnie inne zielsko) i oczyścić pieczarki.
Gotować ziemniaki w łupinach przez około 20 minut. Następnie odcedzić je, obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do nich jajko, cebulę, mąkę. Wymieszać i doprawić do smaku przyprawami ziołowymi.
Powstałe ciasto podzielić na części i uformować z niego płaskie krążki.
Ciasto smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż zacznie się przyrumieniać. Po usmażeniu pozostawić je w ciepłym miejscu, aby nie ostygły.
Resztę tłuszczu rozgrzać i smażyć na nim pieczarki i czosnek przez kilka minut. Następnie dodać pietruszkę i śmietanę.
Placki podawać na ciepło z gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz