zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 20 stycznia 2011

zrazy drobiowe z szynką

Składniki:
500 g mięsa z kurczaka (niekoniecznie filet z piersi)
200 g szynki
50 g bułki tartej + 3-4 łyżki do panierowania
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy typu warzywko
ok 100 ml mleka

przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Dodać przyprawy, bułkę tartą oraz mleko. Wyrobić na jednolitą masę.
szynkę pokroić w paseczki szerokości niecałego cm. Ułożyć z niej stosiki tak aby tworzyły coś w rodzaju belki.
Mokrymi rękoma formować placek wielkości ok 5 x 8 cm z masy mięsnej.Na środku ułożyć szynkę i zawinąć, tak aby szynka była całkowicie otoczona masą mięsną.
Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu. Jakim? Zapewne znajdą się zarówno zwolennicy smalcu jak i oleju. Ja preferuję Kasię, bo daje namiastkę smaku masła jednocześnie się nie przypalając.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz