zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 5 stycznia 2011

zupa pomidorowa z pietruszką i lubczykiem

składniki:
2,5 litra wody
6 podudzi z kurczaka
3 kostki bulionowe (warzywne)
250 ml przecieru pomidorowego w płynie
125 ml śmietanki
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka natki pietruszki (może być suszona)
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać przyprawy, przykryć i gotować ok 40 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dolać przecier pomidorowy i gotować ok 10 minut. Wlać śmietankę i dosypać zioła. Zagotować 1 minutę.

Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem lub ziemniakami.

z resztek:
z pozostałego po gotowaniu zupy mięsa z kurczaka można przygotować kotlety z gotowanego mięsa drobiowego

1 komentarz: