zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 18 marca 2011

białe risotto

 

  • 15 g masła
  • 15ml oliwy z oliwek
  • 200 g białych porów (lub grubej części dymki), drobno posiekanej
  • 300g ryżu na risotto
  • 125 ml białego wina
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon (lub innej o ostrym smaku)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 125g sera Cheddar
  • 30 ml ( 2 łyżki posiekanego szczypiorku
masło i olej rozgrzać w garnku z grubym dnem. Smażyć posiekanego pora lub dymkę ok 5 minut. Następnie wlać wino oraz dodać musztardę. Dusić kolejne 5 minut.
Wsypać ryż, poczekać aż wchłonie on cały płyn. Następnie dodawać po 1 chochli bulionu warzywnego za każdym razem pozwalając na wchłonięcie płynu przez ryż. Może się okazać, że bulionu nie zużyjemy w całości. Kiedy ryż będzie już zupełnie miękki dodać starty cheddar i dusić na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz: