zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 8 marca 2011

chleb pszenny na zaczynie żytnim

To najprostsza wersja chleba pszennego na zakwasie, którą podpatrzyłam ongiś tu, choć ona robi go na zakwasie pszennym, a ja na zaczynie żytnim. (nie mylić zakwasu z zaczynem!!!)

składniki:
200 g zaczynu żytniego (pozostałego np z chleba pszenno-żytniego na zakwasie z czarnuszką)
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
325 ml zimnej wody
12 g soli
2 łyżki miodu

przygotowanie:
Zaczyn zmieszać z miodem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, choć bardzo klejące ciasto.
Całość przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie wylać ciasto na blat wysypany mąką i przynajmniej spróbować odgazować.
Miskę umyć, wysmarować olejem, włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Przygotować dwie formy o wymiarach ok 15 x 22 cm, wysokie na ok 5 cm. Ale mogą być także 2 mniejsze keksówki lub jedna duża.
Formy wysmarować dokładnie oliwą z oliwek i wysypać otrębami pszennymi.
Wlać ciasto (jeśli się da, to wlożyć, ale mało to prawdopodobne). Rozprowadzić w miarę równomiernie po całej formie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 godziny.

Przed pieczeniem posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać makiem czy sezamem.
Piec w naparowanym piekarniku, rozgrzanym do temperatury 230 stopni przez ok 35-45 minut (zależy od piekarnika).
Chleb po upieczeniu i wyjeciu z formy otrzepać z otrębów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz