zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 31 marca 2011

Fale Dunaju

składniki ciasta:
1 kostka margaryny typu Kasia
20 dkg cukru pudru
1 op cukru wanilinowego
5 jaj
30 dkg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 1/2 kg kwaśnych jabłek

przygotowanie:
Margarynę, cukier puder i cukier wanilinowy ucierać na puszystą masę. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Do ucieranej masy dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać porcjami na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę z białek.
Wysmarować blachę do pieczenia tłuszczem i wysypać ją bułką tartą.
Połowę ciasta wylać na blachę i równomiernie rozprowadzić.
Do pozostałej połowy ciasta dodać kakao i mleko. Utrzeć aż nabierze jednolitego koloru.
Wylać na pierwsze ciasto.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobne kawałki. Wylożyć na ciasta i docisnąć.
Piec w temperaturze ok 200 stopni przez 45-60 minut.

składniki masy:
2 budynie śmietankowe
1/2 l mleka
kostka masła
6 łyżek cukru pudru

przygotowanie masy:
Oba budynie ugotować w 1/2 litra mleka. Powstałą gęsta masę wystudzić i utrzeć mikserem z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Masę budyniową wyłożyć na zimny placek, dokładnie rozprowadzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Rano rozpuścić 2 polewy czekoladowe i wylać je na placek. Rozprowadzić na całej powierzchni i pozwolić stężeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz