zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 30 marca 2011

omlet jesienny z pieczarkami

składniki:2 jaja
60 g pikantnego żółtego sera (np Gouda)
80 g cebuli
6 średnich pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka szczypiorku
szczypta granulowanego czosnku
sól, pieprz do smaku

przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić cebulę. Posypać szczyptą granulowanego czosnku i smażyć na małym ogniu aż cebula nabierze złotawego koloru.
Pieczarki umyć, pokroić i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć ok 1 minuty.
Jaja wybić do wysokiego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować aż powstanie pienista masa i zalać tym smażące się warzywa.
Umyć i posiekać szczypiorek. Ser zetrzeć na tarce.
Kiedy omlet będzie już ścięty niemal w calości posypać go żółtym serem i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Na koniec posypać wciąż smażący się na wolnym ogniu omlet szczypiorkiem. Po minucie zdjąć z ognia. Podawać odrazu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz