zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 3 marca 2011

pierogi z mięsem

Najlepiej robić je gdy właśnie skończyliśmy gotować rosół i zostało nam sporo warzyw i mięs z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo same do jedzenia nie bardzo się nadają, a wyrzucić szkoda.

składniki na farsz:
Wszystkie ugotowane w rosole mięsa,
Warzywa z rosołu (prócz pora i cebuli),
1 jajko,
1 średnia cebula,
1 duży ząbek czosnku,
1 szkl bułki tartej,
Mleko,
Sól, pieprz do smaku

przygotowanie:
Mięsa (wszystkie) pozostałe z rosołu przepuścić przez maszynkę wraz z ugotowanymi w rosole selerem, pietruszką i marchewką oraz obraną i pokrojoną cebulą i ząbkiem czosnku. W naczyniu zalać 1 szklankę bułki tartej taką ilością mleka, żeby całkowicie się wchłonęło. Do namoczonej bułki dodać masę mięsno-warzywną i jajko, przyprawić porządnie solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
Masę można spokojnie przechowywać w lodówce, a nawet mrozić. Nadaje się także do knedli z mięsem, pyz i pasztecików.


składniki na ciasto
0,5 kg mąki (ja używam typ 650),
Ok. 250 ml wody,
1 jajko
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy z oliwek


przygotowanie:
Składniki wyrobić na gładkie ciasto i uformować kulę. Schować ją na stolnicy pod naczyniem, żeby ciasto nie schło. Z części ciasta rozwałkować placek o grubości ok. 1,5 mm. Wycinać z niego kółka (ja wycinam szklanką po Nutelli i takie są na wielkość dobre). Na każdym wyciętym krążku ciasta położyć uformowaną w dłoniach kulkę z masy mięsnej. Kulka powinna mieć mniej więcej 2 cm średnicy (jak nieduży orzech włoski). Formować pierogi i sklejać ich brzegi. Gdyby ciasto nie chciało się kleić można odrobinę zwilżyć palce wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz