zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 24 marca 2011

sałatka kalafiorowa z ogórkiem i porem

Składniki (na 4 porcje):
2 pory (tylko białe części)
1długi ogórek
1/2 małego kalafiora
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
opcjonalnie dwie gałązki świeżej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
sól i biały pieprz do smaku


przygotowanie:
Pory dokładnie umyć, pokroić w cienkie półkrążki. Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki. Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Ugotować na parze. Szczypiorek i koperek opłukać, otrzepać z wody i drobniutko posiekać. Jogurt wymieszać z posiekaną świeżą lub z suszoną miętą lub tylko przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przygotowane warzywa włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać. Polać sosem jogurtowym, posypać posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz