zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 14 marca 2011

szarlotka

Hołduję zasadzie, że w szarlotce najistotniejsze są jabłka i ich ilość zdecydowanie powinna przeważać nad ilością ciasta.

składniki ciasta:
1/2 kg mąki krupczatki,
3 żółtka,
1 całe jajko,
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10dkg  cukru,
25 dkg masła,
zapach lub cukier waniliowy

składniki masy jabłkowej:
0k 2,5 kg kwaskowych jabłek
2 pełne łyżki cynamonu
cukier wanilinowy
5 łyżek kaszy manny
cukier (ilość w zależności od tego jak słodkie są jabłka)

do dekoracji:
cukier puder

przygotowanie:
Masło z mąką posiekać nożem. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 1 - 1 1/2 godziny.
Jabłka obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami masy jabłkowej. Masę taką można przygotowywać za każdym razem lub zrobić jesienia do słoików i zapasteryzować.

Blachę (dno i boki) wylepić ciastem o grubości ok 0,7 cm. Ciasta sporo zostanie, ale będzie nam ono potrzebne jeszcze później, więc należy je odłożyć do lodówki. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 175 stopni przez ok 15 minut (ciasto powinno cię lekko zezłocić). Nie wyłączać piekarnika.
Wyjąć balchę, postawić na podkładce i wlać masę jabłkową. Wyrównać za pomocą łyżki lub łopatki. Na masie jabłowej układamy paski rozwałkowanego na grubość ok 3 mm ciasta w taki sposób, aby utworzyły ukośną kratownicę.
Wkładamy ciasto do piekarnika, podkręcamy temperaturę do ok 200 stopni i pieczemy 35-45 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Najłatwiej to zrobić za pomocą małego siteczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz