zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 4 marca 2011

węgierskie knedle serowe

Węgierskie knedle z sera tylko z pozoru przypominają nasze leniwe pierogi. Różnią się bowiem przede wszystkim niemal całkowitym brakiem mąki. Mają za to kaszkę mannę - zdrową i pyszną.
Potrawę można przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko. U mnie w domu zdania na ten temat są podzielone.

składniki:
ok 80 dkg twarogu półtłustego
3 jajka
100 g kaszy manny (może być błyskawiczna)
30 g mąki pszennej
cukier wanilinowy (jeśli mają być na słodko) lub szczypta soli (jeśli wytrawne)
w zależności od wersji albo śmietana +cukier albo bułka tarta na maśle do polania

przygotowanie:
Ser odsączyć i utrzeć w malakserze za pomocą haka na gładką masę. Dodać jajka, kaszę mannę, mąkę i cukier wanilinowy lub sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Formować knedelki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować w osolonym wrzątku ok 5 minut od wypłynięcia.
Podawać w zależności od wersji albo ze śmietaną i cukrem, albo z zasmażaną na maśle tartą bułeczką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz