zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 25 marca 2011

wiosenny omlet

składniki:
2 jaja
60 g Mozarelli
200 g pomidora
80 g cebuli
6 zielonych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta granulowanego czosnku
sól, pieprz do smaku

przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić cebulę. Posypać szczyptą granulowanego czosnku i smażyć na małym ogniu aż cebula nabierze złotawego koloru.
Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki pomidora, następnie pokroić go w dość grubą kostkę. Pokrojonego pomidora dodać do cebuli i smażyć ok 1 minuty na wolnym ogniu.
Jaja wybić do wysokiego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować aż powstanie pienista masa i zalać tym smażące się warzywa.
Umyć i posiekać szczypiorek. Mozarellę pokroić w kostkę.
Posypać smażący się na wolnym ogniu omlet bazylią, szczypiorkiem i serem.
Trzymać całość na małym ogniu aż do całkowitego ścięcia się masy poruszając od czasu do czasu patelnią aby płynna masa z wierzchu wpłynęła pod spód.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz