zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 22 marca 2011

zapiekane klopsy drobiowo-wołowe

składniki klopsów:
20 dkg mięsa drobiowego
20 dkg mięsa wołowego
seler
pietruszka
marchewka
1/2 filiżanki bułki tartej,
1 jajo
1/2 szklanki mleka
5 dkg żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy

przygotowanie:
Z mięs, warzyw oraz przypraw ugotować bulion. Bulionu nie wylewmy - posłuży nam za bazę do sosu.
Bulion przecedzić i wyrzucić liście laurowe. Mięsa i warzywa po ostudzeniu zemleć w maszynce. Do powstałej masy dodać bułke tarą namoczona w mleku oraz jajko. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w naczyniu żaroodpornym.
Zalać sosem koperkowym i posypac grubo startym żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku o temperaturze ok 220 stopni ok 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz