zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 11 marca 2011

zupa ogórkowa

składniki:
opakowanie mrożonej  włoszczyzny (seler, pietruszka, marchewka, por, ew.cebula)
6 ogórków kiszonych
1/2 szklanki kwasu z ogórków (lub więcej jeśli ktoś lubi mocno kwaśne)
5 ziemniaków
2 łyżki suszonego koperku
100 ml Ramy do gotowania (lub zwykłej śmietany)
2 kostki bulionowe jarzynowe
1 kostka bulionowa cielęca

przygotowanie:
Mrożonkę wsypać do garnka. Ogórki zetrzeć na drobnej tarce wprost do garnka z warzywami. Ziemniaki obrać, pokroić w dość grubą kostkę i również dodać do garnka.
Zalać całość ok 1,5 do 2 litrami wody. Dodać kostki bulionowe i gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Kwas z ogórków dodawać pod koniec gotowania, stopniowo - żeby zupa nie była za bardzo kwaśna.
Po ugotowaniu wlać Ramę (zwykłą śmietanę należy rozprowadzić najpierw w zimnej wodzie i dopiero wlać do zupy w przeciwnym wypadku się zwarzy) i dodać koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz