zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 23 kwietnia 2011

łaciata fantazja brzoskwiniowa

składniki:
400 g mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
200 g cukru + 3 płaskie łyżki
3 jaja
cukier wanilinowy
aromat rumowy
100 ml mleka + 3 łyżki
50 g gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżki kakao
puszka brzoskwiń w syropie
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru do posypania

przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucierać wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, aromatem rumowy i jajami. Dodać mąkę i 100 ml mleka, ucierać w maszynie (lub ręcznie) aż do uzyskania gładkiego ciasta (ok 5 minut). Pod koniec dodać szczyptę soli i ucierąc jeszcze chwilkę.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać 2/3 ciasta.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na grube plastry. Układać na cieście w dość ciasny wzorek.
Pozostałą część ciasta ponownie ucierać dodając startą czekoladę, kakao, 3 płaskie łyżki cukru i 3 łyżki mleka. Gotowe ciasto wylać na brzoskwinie.
Piec w temperaturze 180-190 stopni przez ok 45 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz