zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 6 kwietnia 2011

czarny chleb

składniki:
3-4 łyżki zakwasu
3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
3 szklanki mąki żytniej chlebowej typ 720
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
5 szklanek wody
3-4 łyżeczki soli


Chleb z tego przepisu robi się łatwo, miło i przyjemnie, a przede wszystkim niemal bez wysiłku.
Warto eksperymentować z tym przepisem. Można dodać garść suszonych owoców, odrobinę cukru albo może miodu do smaku, trochę orzechów, albo suszonych pomidorów. Co kto lubi.

przygotowanie:
Najpierw do miski (dużej) wlewamy zakwas, dodajemy wszystkie składniki suche, a na koniec wodę, która wszystko spoi.
Mieszamy długo aż ciasto stanie się gładkie, jednolite. Po wyrobieniu przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 godzin albo i więcej.

Ciasto może rosnąć dość długo. O tym czy wyrosło świadczy podwojenie jego objetości. Kiedy już mamy gotowe ciasto, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wypełnić 2 wyłożone papierem do pieczenia formy - okrągłe lub prostokątne, jak kto woli. Formy wypełniamy maksymalnie do połowy wysokości. Pieczemy ok 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz