zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 5 kwietnia 2011

ekspresowy chleb pszenny na zakwasie

Skladniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 ml wody
8 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka suchych
1 płaska łyżeczka cukru
150 g zakwasu żytniego


Przygotowanie:
Wlać zakwas do sporej miski.. Wsypć mąkę, sól, i cukier, dodac drożdze i wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 5 minut ręcznie lub maszynowo za pomocą haka do ciasta.
Ciasto po wyrobieniu jest kleiste, ale nie rozlazłe.
Przykryć misę i pozostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia (można w piekarniku z zapaloną lampką).
Po wyrośnięciu chleb spryskać oliwą lub posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez ok 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz