zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 15 kwietnia 2011

grahamki

składniki:
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki letniej wody
łyżka miodu
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2,5 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
szklanka mąki pszennej
2 łyżki oleju
14 g świeżych drożdży

Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i wody z mlekiem (niecałe pół szklanki) zrobić rozczyn i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie wsypać do miski obie mąki, dodać sól i dokładnie wymieszać. Resztę mleka i wody lekko podgrzać i rozpuścić w tym miód. Wlać mleko z wodą i miodem do mąki, całość wymieszać z wyrośniętym rozczynem i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i naczynia. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwa ok 90 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części (po ok 80 g) i uformować owalne lub okrągłe bułki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułki w rzędach po 3-4 sztuki w każdym. Przykryć workiem foliowym i wstawić do zimnego piekarnika na 40 minut do wyrastania. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 25 minut. Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz