zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 1 kwietnia 2011

omlet zimowy z papryką

składniki:
2 jaja
60 g sera Gouda
200 g pomidora
80 g cebuli
1/2 strąka czerwonej papryki
3 pieczarki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
szczypta granulowanego czosnku
sól, pieprz do smaku

przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić cebulę. Posypać szczyptą granulowanego czosnku i smażyć na małym ogniu.
Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki pomidora, następnie pokroić go w dość grubą kostkę. Pokrojonego pomidora dodać do cebuli i smażyć ok 1 minuty na wolnym ogniu.
Pieczarki umyć, pokroić i dodać do smażących się warzyw.
Jaja wybić do wysokiego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować aż powstanie pienista masa i zalać tym smażące się warzywa.
Paprykę umyć i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Na ścięty już omlet wykładać paprykę. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim smażący się omlet. Po stopieniu się sera zdjąć z patelni. Posypać suszoną pietruszką. Podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz