zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 13 kwietnia 2011

zapiekanki z pieczarkami

porcja dla 2 osób

składniki:
1 długa bagietka
10 pieczarek
1 duża cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
10 dkg żółtego sera
szczypiorek
pikantny kechup
sól, pieprz, czerwona papryka i granulowany czosnek do smaku.
ewentualnie 2-3 plastry szynki konserwowej

przygotowanie:
Pieczarki pokroić w drobne kawałki, cebulę posiekać w kosteczkę i smażyć razem z pieczarkami oraz przyparawami na oliwie. Bagietkę przekroić na pół, a następnie pokroić w kawałki długości ok 15 cm.
Jeżeli zapiekanki mają być z szynką, to należy pokroić szynkę w plastry szerokości bagietki i ułożyć ją na bagietce przed wyłożeniem pieczarek.
Usmażone pieczarki z cebulą układać na bagietkach. Posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku przez ok 7-10 minut.
Po wyjęciu posypać posiekanym szczypiorkiem i polać kechupem. Podawać na gorąco.

1 komentarz:

  1. Pokój Tobie! 1.- wypocznij; 2.- najedz się; 3.- ucz się; 4.- czyń co umiesz; 5.- działaj ostrożnie 6.- pamietaj, że jesteś największym cudem na świecie 7.- odezwij sie do Grzesia Radonsego dnia!

    OdpowiedzUsuń