zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 9 maja 2011

ciecierzyca na maśle z rozmarynem

składniki:
puszka ciecierzycy
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
sól do smaku

przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Masło roztopić na patelni, wsypać na nie rozmaryn i granulowany czosnek. Odsaczoną ciecierzyce smażyć na maśle z przyprawami przez ok 5 minut mieszajac od czasu do czasu. Pod koniec posolić do smaku.

uwagi:
ciecierzyca smażona na innym tłuszczu niż masło nabiera smaku tego tłuszczu. Masło, mimo jego podobno rozlicznych wad, nadaje potrawom aksamitny smak, więc warto od czasu do czasu zjeść łyżeczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz