zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 26 października 2011

tarta ziemniaczana z cukinią

To jest przepis z cyklu: "dzisiaj kuchnia jest mi obca", czytaj nie chce mi się gotować.

składniki;
600 g ziemniaków
1 mała cukinia
6 jajek
1 duży ząbek czosnku
1 spora cebula
70 g żółtego sera
2 łyżki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżki przyprawy do ziemniaków
sól i pieprz do smaku


przygotowanie:
ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę (taką na ok 0,8 cm - orientacyjnie oczywiście, bez mierzenia centymetrem).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po ok miucie dodać ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
Całość smażyć aż ziemniaki zaczną się przyrumieniać. Pod koniec lekko posolić do smaku.
Ziemniaki przełożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm.
Cukinie pokroić w kostkę podobnych rozmiarów co ziemniaki. Nie trzeba jej obierać, wystarczy umyć.
Przyrumienić cukinię na tej samej patelni co wcześniej ziemniaki przez ok 3 minuty. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. Dla cukinii powinno być go na powierzchni patelni w sam raz.
Cukinie również wyłożyć do formy.
3 jajka wybić do miski, wsypać przyprawy i zmiksować mikserem ręcznym na najwyższych obrotach. Wylać do formy. Pozostałe 3 jajka (już bez przypraw) wybić do tej samej miski, dodać mleko i starty żółty ser, ubić na puszystą piankę. Zalać tym tartę.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz