zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

niedziela, 23 października 2011

złocisty chleb kukurydziany

Jedno ze słynnych praw Murphy'ego mówi o tym, że chleb zawsze spada na ziemię stroną posmarowaną masłem. Jeśli spadnie inaczej, to znaczy, że został posmarowany ze złej strony ;-)

Jeżeli nie mamy zakwasu, a marzy nam się chleb podobny w konsystencji, to ten jest wyborem właściwym. Bowiem do jego upieczenia zrobić należy poolish. Poolish jest rodzajem zaczynu drożdżowego. Wymyślili go polscy piekarze, którzy wypiekali chleby w IX wieku we Francji.

składniki na poolish:
125 g mąki pszennej 550
125 ml wody
0,5 g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant)

składniki na ciasto właściwe:
250 g mąki 550
125 g mąki kukurydzianej
190 ml wody
1 łyżeczka soli
7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant)
1,5 łyżki oliwy z oliwek
cały zaczyn poolish 


przygotowanie poolish:
To żadna filozofia. Drożdże rozpuszczamy w 125 ml wody, dodajemy mąkę, mieszamy i już. Całość należy szczelnie przykryć, odstawić na ok 12 do 16 godzin i na tyle o nim zapomnieć.


przygotowanie chleba:
7 g drożdży rozpuścić w 190 ml wody. Wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać - tak żeby nie było grudek i pozostawić na ok 15 minut. Mąka kukurydziana lekko w tym czasie spęcznieje.
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oraz gotowy poolish. Ciasto najłatwiej wyrabia się maszynowo, ale ręcznie też się da. Jeżeli wyrabiamy maszyną, to i tak radzę pod koniec pozagniatać ciasto ręcznie jeszcze przez minutę lub dwie.
Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej lekko oliwą, przykrywamy i odstawiamy na ok 90 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu ciasto należy odgazować na blacie.
Po upływie tego czasu ponownie odgazowujemy, formujemy coś na kształtu bochenka i układamy do wyrastaia w formie wyłożonej ściereczką i wysypanej mąką. 
Ciasto ma rosnąc ok 90 minut. W tym czasie podwoi swoją objętość i może stać się mocno luźne. W niczym to jednak nie przyszkadza.
Rozgrzewamy piekarnik do ok 240 stopni.
Po wyrośnięciu wykładamy na kamień lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia formujac podłużny bochenek. Chlebek należy naciąć i opcjonalnie posmarować białkiem jaja. 
Chleb pieczemy w gorącym piekarniku (240 stopni) przez ok 40 minut. Wkładając chleb do piekarnika wlewamy do naczynia ustawionego na dnie ok 125 ml wody. 
Po mniej więcej 10 minutach pieczenia uchylamy na chwilę piekarnik, żeby pozbyć się nadmiaru pary.




1 komentarz:

  1. Piekłam już raz chleb z mąką kukurydzianą ale nie wyszedł mi taki piękny... Spróbuję jeszcze raz... Na razie piekę z kasza kuskus, jak wyjdzie mi smaczny to się nim pochwalę. POzdrawiam .Calineczkazbajki

    OdpowiedzUsuń