zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 21 grudnia 2011

uszka z grzybami

składniki farszu:
35g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 
2 nieduże cebule
2 łyżki oliwy do duszenia grzybów
ok. 2 łyżki bułki tartej dodawanej pod koniec duszenia,
sól i pieprz do smaku

 
składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
1 żółtko,
125 ml letniej wody

przygotowanie farszu:
Suszone grzyby namoczyć na ok godzinę w wodzie, następnie w tej samej wodzie gotować na małym ogniu ok. 40-50 minut, odcedzić pozostawiając wywar! Grzyby przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, przesmażyć na gorącej oliwie ok 5 minut.
Dodać zmielone grzyby i dusić ok. 40 minut ,co chwile dolewając wywar z gotowania grzybów. Pod koniec dodać bułkę tartą, tak aby powstała masa gęstości farszu. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić.

przygotowanie ciasta:
Z mąki ,wody i żółtka zagnieść ciasto wyrabiając ok. 15 minut. Można wyrabiać w maszynie hakiem do ciasta.

przygotowanie uszek:
Rozwałkować dość cienko, wykrawać krążki mniejsze jak średnica szklanki (ja użyłam kieliszka do wina), nakładać zimny farsz, sklejać jak pierogi i zlepić przeciwległe końce. 
Z tej porcji wychodzi ok 50 uszek.

Gotować w lekko osolonej wodzie ok 2-3 minut po wypłynięciu. Uszka można mrozić.