zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 17 stycznia 2012

frytki z posypką

Podobno trudno spotkać to fastfoodowe danie poza podkarpaciem. Szczerze powiedziawszy ja sama dowiedziałam się o jego istnieniu zupełnie niedawno, bo zwykle nie jadam w fastfoodach. No ale od czego ma się młodsze rodzeństwo ;-)

składniki (dla 4 osób):

1 kg ziemniaków
20 dkg dowolnego mięsa (pieczone lub gotowane, np z rosołu) - w barach podają tylko z kurczakiem
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia mięsa
przyprawa do kebaba
olej do smażenia frytek
1 małe opakowanie śmietany jogurtowej
2 solidne łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
ketchup, pieprz i sól do smaku


sos:
Śmietanę wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić solą i pieprzem do smaku.

przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na frytki i usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Ugotowane lub upieczone wcześniej mięso pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu z przyprawą do kebaba. Frytki posolić. Posypać je mięsem. Całość poleć sosem. Na koniec ozdobić ketchupem wg fantazji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz