zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 28 grudnia 2012

szynka wieprzowa gotowana

Składniki:
2 kg surowej szynki wieprzowej
     
składniki zalewy do peklowania:
5 l wody
300 g peklosoli (60 g na litr wody)
3 duże ząbki czosnku pokrojone w plastry
6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
12-15 ziaren pieprzu kolorowego
8-10 ziaren pieprzu czarnego
3-5 ziaren jałowca

Peklowanie:
Szynkę umyć, włożyć do dużego garnka (musi się zmieścić jeszcze 5 litrów wody). Ja użyłam w tym celu żeliwnego, owalnego naczynia do pieczenia. Szynkę zalać 5 litrami zimnej wody (musi być zanurzona całkowicie), wsypać 300g peklosoli i wymieszać aż do rozpuszczenia się soli. Dodać pozostałe przyprawy, przykryć, wstawić do lodówki i zapomnieć na najbliższe 10-12 dni

W tym czasie wskazane jest kupienie sobie siatki wędliniarskiej (np na allegro lub tutaj). Polecam akurat ten sklep, bo sama tam kupuję i jestem zadowolona :-)


Kiedy mięso się zapekluje wyjmujemy je i odsączamy. Wodę z peklowania wylewamy.


Gotowanie:
Po odsączeniu formujemy pożądany kształt szynki i wkładamy ją do siatki wędliniarskiej (użyłam takiej, która rozszerza się do 18 cm średnicy). Szynkę można również obwiązać sznurkiem, ale o wiele trudniej będzie nam uzyskać ładny kształt.
Szynkę zalewamy zimną wodą w ilości ok 5 litrów, do gotowania dodajemy identyczny zestaw przypraw jak do peklowania (z wyjątkiem peklosoli oczywiście) plus dodatkowo 1-2 łyżek soli kuchennej. Szynkę gotujemy na małym ogniu. Czas gotowania zależy od wagi szynki - przyjmuje się, że gotujemy ok 50 minut na 1 kg szynki. Przydatny jest termometr spożywczy. Temperatura wody powinna oscylować wokół 80-90 stopni.

Po ugotowaniu nie wyjmujemy szynki z garnka. Należy pozwolić wystygnąć szynce w wodzie (najlepiej przez noc na balkonie).

Za cierpliwość nagrodzeni zostaniemy szynką jaką niektórzy pamiętają z dzieciństwa i jakiej dzisiaj kupić się nie da:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz