zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 12 stycznia 2013

bagietki

składniki:
1 szklanka mleka 250 ml 
2 łyżeczki masła 
2 łyżeczki cukru 
1 szklanka wody o temp. pokojowej 250 ml 
2o g drożdży 
2 łyżeczki soli 
4 szklanki mąki pszennej 
1,5 szklanki maki pszennej razowej  
8 kostek lodu
 
przygotowanie:
Mleko zagrzać, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Dolać wodę i przestudzić około 10 minut. Dodać drożdże, wymieszać. Obie mąki i sól wsypać do maszyny do wyrabiania ciasta/miski i wymieszać. 
Wlać składniki płynne i wyrobić gładkie ciasto.
 
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć workiem i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) co trwa ok 1 - 1 1/2 godziny. Bardzo ostrożnie aby ciasto nie zmieniło struktury, przełożyć je na stolnicę, przekroić na  4-5 części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm.  Zwinąć w świderek. 

Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
 
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. 
Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia wrzucić kostki lodu na dno piekarnika, włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10-12 minut aż będą rumiane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz