zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 7 stycznia 2013

chleb pszenno-żytni na piwie

składniki:
14 g świeżych drożdży 
3 szklanki mąki pszennej 650 
1 szklanka mąki żytniej razowej 
1/2 łyżeczki kminku 
1 1/2 łyżeczka soli 
360 ml piwa jasnego pełnego (np Lech) 
2 łyżki oleju 
2 łyżki melasy lub miodu
wykonanie: 
Do malaksera wsypujemy maki, drożdże, sól i kminek. Piwo podgrzewamy z melasa(miodem) i olejem do temperatury ok 50ºC. 
Wlać do misy malaksera i wyrobić ciasto - powinno byc wilgotne, ale nie klejace
Odstawić ciasto do podwojenia objętości, przykryte workiem foliowym w ciepłym miejscu.
Trwa to ok 1 1/2 godziny.
Po tym czasie uformować bochenek, umieścić go w formie keksówce, pozwolić ciastu wyrosnąć do podwojenia objętości(znów ok godziny) również w worku foliowym.
Piec w temperaturze 175ºC przez około pół godziny. Studzić na kratce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz