zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 12 czerwca 2013

chleb graham na zakwasie pszennym

składniki na zaczyn:
70 g mąki graham (typ 1850)
70 g wody
30 g zakwasu pszennego

o godzinie 21 w dzień przed pieczeniem wymieszać wszystkie składniki zaczynu, przykryc i odstawić na 12-14 godzin.

składniki ciasta właściwego:
160 g mąki graham (typ 1850)
230 g mąki pszennej (typ 650)
230 g wody
5 g drożdży świeżych
8 -10 g soli
cały zaczyn

Przygotowanie:
Około godziny 10 w dniu pieczenia wyrobić z podanych składników ciasto, powinno być lekko klejące. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem.

10:30 - odgazować przez rozciągnięcie i złożenie
11:20 - odgazować przez rozciągniecie i złożenie
12:00 - j.w.

12:30 - uformować podłużny bochenek. Włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką razową formy. Ja użyłam keksówki o wymiarach: 11 cm szerokości x 31 cm długości.
Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.

ok 15:00 włożyć do nagrzanego wcześniej do 230 stopni piekarnika i piec w tej temperaturze 45 minut.


1 komentarz:

  1. Fantastyczny chleb, na przepis ktorego to polowalam juz od dlugiego czasu. Jedyna zmiana jakiej dokonalam, to podwojenie receptury i wyrastanie chleba w banettonach i pieczenie bez formy. Naprawde godny polecenia!!!

    OdpowiedzUsuń