zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 5 czerwca 2013

chleb pszenny na zakwasie pszennym

Przepis na chleb rozpisałam na etapy wg godzin, bo tak najłatwiej jest zrobić chleb.
W przepisie celowo podaje wagę wody w gramach, a nie w mililitrach i tak należy ją dodawać.

przygotowanie zaczynu:
17:00 - 25 g zakwasu pszennego
            50 g wody
            50 g mąki pszennej (typ 650)

23:00 - do mieszaniny dodać: 50 g mąki pszennej (650)
                                              50 g wody

następnego dnia
09:00 - do mieszaniny z dnia poprzedniego dodać: 50g mąki pszennej (typ 650)
                                                                             50 g wody

12:40 - do dużej miski wsypać 1000 g mąki pszennej, zalać 680 g wody, zamieszać i zostawić na 30 minut (proces ten nazywany jest autolizą)

13:10 - do mąki z autolizy dodać: 60 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
                                                    cały zaczyn
                                                    24 g soli
                                                    15 g drożdży świeżych

wyrobić ciasto, powinno odchodzić od ręki. W razie konieczności podsypywać mąką w trakcie wyrabiania.
Po wyrobieniu ciasto włożyc do miski i z miska do worka foliowego (żeby się nie zsychało).

13:40 - wyjąc ciasto z miski i rozciągnąć na blacie, złożyć w kule i umieścić z powrotem w misce.

14:10 - powtórzyć poprzedni krok

14:40 - powtórzyć poprzedni krok

15:00 - podzielić ciasto na 2 równe części, uformować bochenki i włożyć do wyrastania do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Każdą foremkę włożyć do reklamówki foliowej (żeby chleb podczas wyrastania nie wysechł).

ok 17:00 - rozgrzać piekarnik do 150 stopni (bez termoobiegu - tylko góra dół)

17:10 - włożyć obie formy do piekarnika
            wlać do piekarnika (na dno) ok 1/2 szklanki wody

Piec w temperaturze 230 stopni ok 30 minut.

Nie ma potrzeby sprawdzania patyczkiem, ani otwierania piekarnika w trakcie pieczenia :-)

smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz