zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 8 czerwca 2013

szynka peklowana parzona

Domowa szynka, którą można zrobić w zasadzie z każdego rodzaju mięsa. Moja tym razem była z szynki wieprzowej.

składniki:
ok 1 kg mięsa z szynki (najlepiej tzw kulka)

do zalewy peklującej:
3 listki laurowe
3 średnie żabki czosnku
8-10 ziarenek pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
20 g soli peklującej (peklosoli)
40 g zwykłej soli kuchennej
1 litr zimnej wody

Mięso myjemy, odcinamy ewentualne błony i zalewamy wodą. Dodać przyprawy oraz oba rodzaje soli, zamieszać i odstawić do lodówki na 5-7 dni.

parzenie:
Do dużego garnka (3-5 litrowy) nalać wody, dodać takie same ilości pieprzu, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego jak do peklowania i zagotować zalewę. Następnie zmniejszyć gaz, tak aby woda przestała się gotować (powinna mieć ok 80 stopni).
Mięsa nie myjemy przed parzeniem, wkładamy je do siatki wędzarniczej lub obwiązujemy przędzą. Można włożyć pod siatkę jeszcze kilka listków laurowych.
Parzyć ok 60 minut w temp ok 80 stopni.

Szynkę wyjąć z wrzątku, włożyć na 5 minut do zimnej wody i odwiesić do odcieknięcia. Kiedy przestygnie włożyć do lodówki, a potem... już tylko - smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz