zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 22 października 2013

Powidła śliwkowe

składniki:
5 kg śliwek wegierek
duży niezbyt wysoki garnek z grubym dnem
1 szklanka wody
opcjonalnie - cukier do smaku

i

niewolnik lub dwóch - potrzebni będą do odpestkowania i wielogodzinnego mieszania powideł ;-)

przygotowanie:
Śliwki umyć, rozkrawać nożykiem. Wyjmować pestki. Śliwki wrzucać -  najlepiej do garnka, w którym będą się smażyć.
Wlać wode i pozwolić sie dusić na najmniejszym palniku przez 6-8 godzin. Jeżeli posiadacie dobrze jest włożyć na palenisko żeliwną płytkę, która równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni dna garnka.
Początkowo mieszamy rzadko, raz na 20 minut. W miarę upływu czasu, jak ze śliwek zaczyna tworzyć się masa, mieszamy co ok 7 minut.
Pod koniec należy uważać, aby powidło się nie przypalało. gdyby były jeszcze zbyt mocno widoczne skórki lub większe kawałki śliwek można dolać ok 1/2 szk wody i dusić nadal aż do uzyskania wymarzonej konsystencji.
Jeśli powidła są zbyt mało słodkie pod koniec (ostatnie pół godziny) smażenia dodajemy cukier. Od tego momentu trzeba już powideł pilnować i mieszać, bo cukier bardzo lubi się przypalać.

Najlepsze śliwki na powidła, to wcale nie te wielkie i piękne jak malowane. Powinny być raczej małe, mogą być miękkie i podmarszczone. Są wówczas najsłodsze i nie wymagają cukru wcale lub prawie wcale.
Mają także i tę zaletę, że są bardzo, bardzo tanie - no bo kto by chciał pomarszczone, brzydkie śliwki ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz