zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

wtorek, 29 października 2013

zupa grzybowa

składniki:
3 marchewki, 5-6 średnich ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 solidne garści suszonych grzybów
2-3 łyżki maki
2 łyżki śmietany

przyprawy:
2-3 ziarna ziela angielskiego, listki laurowe, 5-6 ziaren pieprzu, sól, natka pietruszki do posypania

przygotowanie:
grzyby namoczyć w gorącej wodzie i pozostawić na ok godzinę, od czasu do czasu zamieszać, żeby resztki piasku opadły na dno miseczki.

Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki. Czosnek i cebule drobno posiekać.
Do sporego garnka wkładamy warzywa, oprócz czosnku i cebuli. zalać ok 3 litrami wody i gotować na małym ogniu przez ok 30 min. Dodać namoczone grzyby i wlać wywar, który się z nich utworzył. trzeba jednak uważać, żeby nie wlać do zupy osadów, które znajdują się na dnie miski. Gotować ok 30 minut

Cebule i czosnek smażyć aż nabierze złotawego koloru. Dodać mąkę i przesmażyć jeszcze 2-3 minuty. Zalać 2-3 chochlami zypy, rozprowadzić na gładką masę i wlać do zupy. Pozwolić się zupie pogotować kilka minut.

Śmietanę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody, tak aby stała się płynna i wlewamy do zupy pod koniec gotowania.

Zupę można podawać w tej postaci lub, po odłowieniu ziaren pieprzu, ziela i listków laurowych zmiksować blenderem. Powstanie wówczas wyśmienita zupa krem.
Knorr się chowa ;-)

Można podawać z lanymi kluseczkami lub kromką razowego chleba. Tuz przed podaniem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz