zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 8 listopada 2013

szybki i pyszny chleb tostowy

składniki:
700 g mąki pszennej typ 500 lub 450
120 g mąki pszennej typ 650 lub 750
40 g świeżych drożdży
100 ml oleju lub oliwy z oliwek
4 łyżeczki miodu lub golden syrup
2 łyżeczki soli
500 ml letniej wody

przygotowanie:
Wymieszać wodę, olej (oliwę), miód lub golden syrup. Rozpuścić w mieszaninie drożdże oraz sól. Dodać obie mąki i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą haka).
Gdyby było zbyt luźne i kleiło sie do rąk, lekko podsypać mąką i jeszcze raz wyrobić.
Włożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić do wyrastania na 40 min.
Po tym czasie ciasto rozciągnąć na blacie do kształtu prostokąta. Zwinąć jak roladę i włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką blachy do wyrastania na kolejne 30 minut.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz