zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 23 listopada 2013

tort czekoladowy

składniki ciasta:
200 g masła
150 g cukru
170 g mąki pszennej
60 g kakao
4 łyżki mleka
6 jaj
10 g proszku do pieczenia

składniki masy:
50 g masła
300 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki mleka
1 łyżka żelatyny

do przełożenia:
konfitura wiśniowa ok 300g

przygotowanie ciasta:
Miękkie masło utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mikserem wyrobić ciasto.
Okrągła tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części i piec każdy spód po ok 20 min w temp 180 stopni.
Spody wystudzić.

przygotowanie kremu:
Śmietankę wlać do garnka i rozpuścić w niej masło oraz czekolady. Masę przestudzić (w lodówce) i zmiksować aż powstanie krem.

przygotowanie tortu:
Spód posmarować konfiturą wiśniową. Na warstwę konfitury kłaść krem (ok 1/4 części). Położyc koleny spód, warstwę wiśni oraz krem. Przykryć trzecim spodem i posmarować kremem wierzch oraz boki tortu.
Pozostały krem włożyć do szprycy zdobniczej i ozdobić tort kratownicą. na każdym łaczeniu umiescić biała perełkę cukrową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz