zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 16 grudnia 2013

drobiowo-wieprzowy pasztecik Irka




składniki:

500 g mięsa z kurczaka
250 g surowego boczku lub podgardla
250 g wątróbki drobiowej
2 nieduże marchewki
2 nieduże cebule
2 jaja
70 g bułki tartej
1 spory ząbek czosnku (lub 2 g granulowanego)
Po ok 5 g kminku mielonego, kolendry mielonej, pieprzu czarnego mielonego
Sól do smaku


składniki kruszonki:
20 g masła
2 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Bułka tarta

składniki bulionu:
Woda (tak aby przykryła mięso i warzywa o ok 2-3 cm)
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 ziarna jałowca
½ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka soli
2-3 liście laurowe
ew. ząbek czosnku

przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na spore kawałki. Mięso umyć, podzielić na części. Zagotować wodę na bulion z przyprawami. Do wrzącego bulionu włożyć mięso (bez wątróbki) oraz warzywa. Gotować ok 35-45 min do miękkości zarówno mięsa i warzyw.
Kiedy mięso będzie już zupełnie miękkie dodać wątróbkę i gotować na małym ogniu jeszcze ok 10 minut.
Mięso oraz warzywa odcedzić (nie wylewać wywaru). Po ostudzeniu zmielić w maszynce o drobnych oczkach.
Bułkę tartą zalać wywarem w takiej ilości jaką wchłonie.
Wymieszać zmielone z warzywami mięso z namoczoną bułką oraz pozostałymi przyprawami.
Jeśli masa wydaje się być jeszcze zbyt jałowa można dodatkowo doprawić sola i pieprzem.
Dodać do masy 2 żółtka i dokładnie wymieszać.
W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek i wmieszać ją delikatnie w masę pasztetową.

przygotowanie kruszonki:
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i słodką paprykę i wymieszać. Do masy dodać taką ilość bułki tartej, aby dało się uformować zwartą kulę. Kulkę włożyć do lodówki lub zamrażarki w celu szybkiego schłodzenia.

pieczenie:
Podłużną formę o wymiarach standardowej keksówki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.
Po wyłożeniu masy do formy, zetrzeć na wierzch na tarce z dużymi oczkami kruszonkę i delikatnie docisnąć. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 60 minut.
Studzić w formie.
Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu (najlepiej następnego dnia rano) choć jest to zadanie trudne ;-)




3 komentarze:

  1. ktoregos dnia musze ten przepis wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam tylko jedno pytanie: jakie wymiary ma "standardowa keksowka"?

    OdpowiedzUsuń
  3. 22 cm długości, 7 cm szerokości, wysoka na 6 cm :-) ale to nie wymóg, jak zrobisz w innej też będzie ok

    OdpowiedzUsuń