zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 13 lipca 2013

Proste i pyszne drożdżówki z budyniem i malinami

składniki:
550 g mąki
100 cukru
1 op cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
120 g masła/margaryny typu Kasia lub smalcu
250 ml mleka
2 jaja
25 g drożdży

składniki masy:
1 op budyniu waniliowego lub śmietankowego
1/2 l mleka
40 g cukru

nadzienie:
ok 200 g malin

przygotowanie:
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mleka i 1 łyżka mąki. Pozwolić im popracować ok 10 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, jaja i mleko podgrzane do letniej temperatury. Stopić tłuszcz i ostudzony dolać do ciasta. Dodać mieszaninę drożdżową i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok 45 minut do godziny.
W międzyczasie ugotowac budyń wg przepisu na opakowaniu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kule. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią.
Po ok 15 minutach zrobić wgniecenia omączonym denkiem niedużej szklanki. Do powstałych dołków nałożyć budyń i maliny.
Piec w temp 180 stopni przez ok 20 minut.