zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 23 listopada 2013

tort czekoladowy

składniki ciasta:
200 g masła
150 g cukru
170 g mąki pszennej
60 g kakao
4 łyżki mleka
6 jaj
10 g proszku do pieczenia

składniki masy:
50 g masła
300 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki mleka
1 łyżka żelatyny

do przełożenia:
konfitura wiśniowa ok 300g

przygotowanie ciasta:
Miękkie masło utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mikserem wyrobić ciasto.
Okrągła tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części i piec każdy spód po ok 20 min w temp 180 stopni.
Spody wystudzić.

przygotowanie kremu:
Śmietankę wlać do garnka i rozpuścić w niej masło oraz czekolady. Masę przestudzić (w lodówce) i zmiksować aż powstanie krem.

przygotowanie tortu:
Spód posmarować konfiturą wiśniową. Na warstwę konfitury kłaść krem (ok 1/4 części). Położyc koleny spód, warstwę wiśni oraz krem. Przykryć trzecim spodem i posmarować kremem wierzch oraz boki tortu.
Pozostały krem włożyć do szprycy zdobniczej i ozdobić tort kratownicą. na każdym łaczeniu umiescić biała perełkę cukrową.





niedziela, 10 listopada 2013

francuska zupa cebulowa z grzankami

składniki na zupę:
5-6 średnich cebul
3 ząbki czosnku
50 g masła lub margaryny
1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

składniki na grzanki:
2-3 duże kromki chleba tostowego
1 jajo
kilka łyżek mleka
sól, pieprz, czerwona papryka i granulowany czosnek do smaku
tłuszcz do smażenia
5 dkg starego żółtego sera

przygotowanie zupy:
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Dusić na rozpuszczonym tłuszczu w garnku, w którym będzie się gotowała zupa. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek.
Kiedy cebula nabierze złotawego szklistego wyglądu dodać makę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Nie wolno przypalić więc ogień nie powinien być zbyt duży.
Zalać bulionem lub rosołem, dać minimalny gaz i pozwolić się gotować (tak, żeby zupa tylko lekko bulgotała) przez ok godzinę.
Im drobniej pokroimy cebulę tym mniej wyczuwalne będą potem poszczególne jej wiórki.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

przygotowanie grzanek:
Kromki kroimy na 4 części każdą.
Jajko rozrobić z mlekiem i przyprawami. Maczać ćwiartki chleba z obu stron w mieszaninie jajecznej i smażyć na rumiano z obu stron.
Pod koniec dosmażania drugiej strony grzanki na wierzch nakładamy trochę żółtego starego sera. Grzanka jest gotowa, kiedy ser się roztopi.

Gorącą zupę podawać z grzankami. Można dodatkowo posypać jeszcze odrobiną startego żółtego sera.



piątek, 8 listopada 2013

szybki i pyszny chleb tostowy

składniki:
700 g mąki pszennej typ 500 lub 450
120 g mąki pszennej typ 650 lub 750
40 g świeżych drożdży
100 ml oleju lub oliwy z oliwek
4 łyżeczki miodu lub golden syrup
2 łyżeczki soli
500 ml letniej wody

przygotowanie:
Wymieszać wodę, olej (oliwę), miód lub golden syrup. Rozpuścić w mieszaninie drożdże oraz sól. Dodać obie mąki i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą haka).
Gdyby było zbyt luźne i kleiło sie do rąk, lekko podsypać mąką i jeszcze raz wyrobić.
Włożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić do wyrastania na 40 min.
Po tym czasie ciasto rozciągnąć na blacie do kształtu prostokąta. Zwinąć jak roladę i włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką blachy do wyrastania na kolejne 30 minut.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.