zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 30 kwietnia 2014

bułki śniadaniowe na zakwasie

Bułki mają sprężysty, puszysty miąższ, są miękkie. W smaku wyraźnie wyczuwalny jest zakwas.
Są sycące,nie jak te ze sklepu :-)

składniki:
150 g zakwasu żytniego
170 g letniej wody
10 g drożdży
20 g oliwy/oleju
5 g cukru
10-12 g soli
400 g mąki pszennej (dałam typ 550)

Przygotowanie.
Ok godziny 20:00
Wymieszać zakwas z wodą, drożdżami sola cukrem i olejem. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Wysmarować miskę olejem, włożyć do niej ciasto, zamknąć w foliowym worku i zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Ok 23:00
Podzielić ciasto na 6-7 równych części i uformować okrągłe bułki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożone na niej bułki spryskać (lub posmarować pędzelkiem) olejem i wsadzić na noc do lodówki.

06:30
Wyjąć bułki z lodówki. Nagrzać piekarnik do 225-230 stopni. Piec na środkowej półce, najpierw 5 minut w tej temperaturze, potem zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 12-15 minut.

Bułki można oczywiście piec również bez trzymania ich na noc w lodówce. Wówczas po  uformowaniu pozwalamy im rosnąć ok 3 godzin. Pieczemy jak wyżej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz